Hallå, kungen och Clinton - låt Annika komma hem!

Av BÖRJE LUNDBERG

De är alla 18 år, de går i samma skola och de kämpar för samma sak:

- Låt Annika Östberg komma hem och avtjäna sitt straff här!

Eleverna har skrivit brev till varenda makthavare, inklusive Bill Clinton.

Men ungdomarna på Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge utanför Stockholm nöjde sig inte med det. De har också skrivit till svenska kungahuset, Bill Gates, Kaliforniens guvernör Gray Davis, statsminister Göran Persson, Carl Bildt, andra svenska politiker samt till Annika själv.

- Det är lätt för oss att tänka oss in i Annikas situation. Hon kom helt snett i livet när hon var ung. Det kan vem som helst göra. Vi vill visa henne och andra att det finns några unga som bryr sig.

"Jag är mycket glad för allt ni gör", skriver Annika i svaret. "En dag får jag komma hem. Jag måste tro på det - annars går det inte att hålla ut från en dag till den andra. Tack för att ni tänker på mig."

Eleverna ingår i ett projekt som kallas Learning Bridge. Syftet är ökad förståelse mellan svenska och amerikanska ungdomar.

Genom en före detta lärare på skolan, Benny Regnér, fick de höra talas om Annika Östberg och hennes öde.

- Vi läste allt vi kunde finna om henne och blev alltmer engagerade.

I år var de i USA tillsammans med läraren Peter Tollmar. Linda Bengtsson och Alex Ljung åkte med Peter till fängelset där Annika sitter.

Men bara läraren fick komma in och träffa henne.

- Vi var för unga, säger Linda och Alex besviket.

De fick nöja sig med att vinka till Annika.

* * * *

 

Bildtext:
ALL VÄRLDENS MAKTHAVARE fick brev från Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge söder om Stockholm. Eleverna kämpar för Annika Östberg, och har även rest till Kalifornien för att träffa Annika - men de var för unga för att släppas in i fängelset. Främre raden från vänster: Läraren Peter Tollmar, Frida Norlin, Nina Norberg och Carolina Barrientos. Bakom dem Linda Bengtsson, Helen Sparr, Maria Lidén, Maria Ödling och Alex Ljung. Foto: TORBJÖRN BOSTRÖM

Källa: Expressen Avdelning: EOA Sida: 34 (S1) Storlek: M Illustration: F Datum: 991007